Ajuntament de Catí

Diumenge, Juliol 3, 2016 - 23:30
CLOENDA DE LA FIRA A CATI PERAIRES- 2 I 3 DE JULIOL
Espectaculars els dos dies de festa que ha viscut el poble de Catí en la seua fira medieval, A Catí peraires. El primer dia, 2 de juliol, va començar amb la representació de la Concessió de la Carta Pobla per En Balasc d'Alagó a Ramon de Bocona i quaranta pobladors més (1239)

Seguidament es va desenvolupar la representació de la batalla entre els regnes de Castella i d'Aragó (1463). Les tropes castellanes van guanyar la batalla de Catí i van empresonar al calabós d'Alcalà a nombrosos catinencs que van ser rescatats després d'exigir una forta suma de diners a la població (2.000 florins).

Ja per la vesprada es va representar per dos voltes a la Sala de la Vila el debat per part del Consell  de Catí d'una normativa o estatut sobre la verema del vi (1331)

Seguidament es va representar primer a la Llotja i després a la Plaça de Dalt el tracte de compraventa de llana entre els venedors Joan Espígol i el seu marmessor Ramon de Santjoan i el comprador italià de la Toscana  Marco Datini (1440)

Cap a les 20:00, amb gran puntualitat, com tots els actes programats, va arribar al poble procedent de Morella el predicador valencià el pare (posteriorment sant) Vicent Ferrer. Després d'una predicació al Carrer Major va hostatjar-se en la casa d'enfront de la pedra damunt de la qual va predicar en 1410.

El dia primer va concloure amb un sopar de germanor en el que van participar unes 400 persones i una gran actuació del grup de teatre de Vila-real "Xarxa teatre" sobre la festa medieval catinenca de Santa Anna (segle XV)

El segon dia , 3 de juliol, es va repetir les actuacions del dia anterior, va tornar a predicar el pare Vicent Ferrer que es va acomiadar dels catinencs camí de Sant Mateu i per posar una brillant cloenda als dos dies de festa es va realitzar  una cercavila pels carrers principals del poble. Ja en la Plaça de Dalt es va cantar, com es tradicional, tots en peu, l'himne a Catí.

A destacar la perfecta organització de tots els actes, la gran puntualitat, la gran quantitat de catinencs i de catinenques que es van disfressar de l'època medieval, i la participació dels principals grups culturals de la localitat i tendes en l'organització d'un itinerari de paradetes comercials així com l'ambientació de l'entorn del poble a l'època medieval.

Els catinencs i visitants d'altres pobles han pogut també veure la Casa de la Vila, l'Església Parroquial, la Casa Abadia i l'antic hospital on hi havia una important col·lecció de facsímil de llibres i pergamins dels segles XIII, XIV i XV que guarden una importància vital sobre la història de Catí.

Després de l'èxit de la fira d'enguany no podem posar en dubte que aquesta tindrà continuïtat en els propers anys

Imatges: 
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal