Ajuntament de Catí

Divendres, Desembre 27, 2013 - 17:15
Inaguració de l'exposició de La Llum de les Imatges
La consellera d'Educació, Cultura i Esport, María José Català i el president de la Diputació de Castelló Javier Moliner han visitat la localitat de Catí una de les seus de l'exposició "Pulchra Magistri. L'esplendor del Maestrat a Castelló" de La Llum de les Imatges. Aquesta població excepcional, mostra d'assentament medieval, és avui l'escenari de l'art gòtic del Maestrat.

La consellera i el president han visitat en la localitat de Catí la casa de la Vila, arquitectura civil medieval restaurada per La Llum de les Imatges és, sens dubte, la millor llotja conservada i documentada i la que més clarament mostra el tipus de tots els valencians medievals.  A la planta baixa , l'exposició destaca el valor d'aquesta població a la cruïlla de camins i vies que han marcat la història d'aquest territori , que s'inicia en l'època romana amb la Via Agusta , que comunicava les terres castellonenques amb la capital del Imperi. També rememora les rutes comercials en època medieval i moderna , que facilitaven el transport de matèries primeres entre poblacions, des de l'interior fins als ports de la costa . Igualment , els camins de devoció , com la Via Jacobea i la Via Vicentina .

 

Ja en la part superior de l'edifici Català i Moliner han pogut veure una sèrie de pintures murals relacionades amb les activitats comercials, amb imatges navals en colors ocre i grafit , de dibuix senzill , que es mostren en les parets d'aquesta gran sala gòtica amb teulada artesonada i magnífiques columnes . Escenari que recorda l'important paper desenvolupat per l'ajuntament de Catí a l'edat mitjana com a lloc assembleari .

 

Un altre dels edificis que han visitat ha estat L'església de La nostra Senyora de l'Assumpció, edifici recuperat per La Llum de les Imatges per al futur, que a més ha recobrat la seva concepció originària després de la intervenció desenvolupada . Avui en el seu interior conviuen dues visions històriques, desconegudes fins al moment : la del treginat del segle XIV i la dels esgrafiats del segle XVII .

 

Aquests últims presenten una decoració inspirada en el bestiari medieval en la qual figuren dracs, ocells, cérvols i lleons al costat d'altres imatges marianes com la Verge del Roser. En aquest entorn únic es mostren obres lligades a la història i al paisatge del Maestrat , com els peirons o creus de terme . Dos d'ells han estat recuperats en la seva integritat per la Fundació : el de Chiva de Morella del mestre Pere Puigbrian , del Museu Nacional de Ceràmica González Martí de València , i el Peiró d' Herbers, de primorosa llaura , atribuït als mestres Antonio Arbó i Pedro Crespo .

 

També s'exhibeixen peces d'orfebreria procedents d'aquest territori com creus processionals , calzes , copons ... produïts majoritàriament pels obradors de Morella , València i , en menor mesura , de Sant Mateu .

Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal